Opintotukijärjestelmää on uudistettava

24 lokakuun, 2009 at 10:58 am (Uncategorized)

Ylioppilaskuntien haasteena on toimia opiskelijoiden edunvalvojina muuttuvassa yliopistomaailmassa.

Uuden yliopistolain säätäminen elokuussa 2009 oli merkittävä muutos. Kaksiportainen tutkintojärjestelmä mahdollistaa kandidaatin opintojen siirtämisen avoimen yliopiston ja ammattikorkeakoulujen hoidettaviksi. Nämä rakennemuutokset ja yliopistojen rahoitusvaje vahvistavat myös keskustelua lukukausimaksuista – halusi JYY sitä tai ei.

Seuraavalla hallituskaudella oikeisto yrittäneekin ”uudistaa” opintotukijärjestelmää.

Opintotuen tulee taata opiskelijoille taloudelliset edellytykset ”päätoimiseen opiskeluun”. Nykyisellään tämä ei toteudu. Opintoraha ja asumislisä kattavat vain osan elinkustannuksista ja tukijärjestelmä sisältää kannustinloukkuja. Työskentely opintojen aikana on tapa hankkia lisäansioita, mutta se hidastaa valmistumista ja työelämään siirtymistä.

Elinkeinoelämän Valtuuskunta (EVA) pitää tätä erityisen suurena ongelmana. EVA esittää raportissaan Pulaa työstä ja työvoimasta (2009), että tulevaisuudessa opiskelijoiden tulisi rahoittaa opintonsa yhä enenevästi lainalla. Käytännössä tämä merkitsisi opintorahaan perustuvan järjestelmän horjuttamista.

Yhteinen yliopisto -verkosto suhtautuu opintotuen lainapohjaistamiseen kriittisesti. Se ei olisi nykytarpeisiin vastaava uudistus vaan paluu opintotukea edeltäneeseen lainalle perustuneeseen malliin. Opintotuki tasavertaistaa eri sosioekonomisista taustoista tulevien nuorten mahdollisuuksia kouluttautua. Lainaperustaisuus murentaisi mahdollisuuksia tasa-arvoon.

Lainaperustaisuus toteuttaa uusliberalismin yleisempää yhteiskuntapoliittista visiota, jonka ydin on yksilöiden pakottaminen lainan ottamiseen toimeentulon ehtona. Sen tavoitteena on sitoa opiskelijat, koulutus ja koko yhteiskunta lainan ottamisen ja maksullisuuden kehään. Tällainen yhteiskuntapolitiikka tekee työstä, opiskelusta ja elämästä ylipäänsä epävarmempaa.

Haastamme EVAn vision vaatimuksella taata opiskelijoiden toimeentulo vastikkeettomalla perustulolla. Perustulo asettuu sitä vastaan niin koulutus- kuin yhteiskuntapoliittisena vaatimuksena. Se eliminoi yhteiskuntaan juurtuneen yleisemmän epävarmuuden kulttuurin, jonka osana myös opiskelijoita kilpailutetaan toisiaan vastaan. Samalla perustulo takaisi myös mahdollisuuden jokaisen yksilölliseen kehittymiseen.

Perustulo yksinkertaistaisi opintotukijärjestelmää ja vastaisi paremmin erilaisten elämäntilanteiden tarpeisiin. Se tukisi opiskelijoiden itsenäisyyttä, joustaisi erilaisten elämäntilanteiden mukaan ja takaisi mahdollisuuden yhdistellä eri tulomuotoja.

Aloitteellisuus opiskelijoiden toimeentuloa koskevissa kysymyksissä on tärkeää. Opintotuen edellinen tasokorotus oli aikaansa jäljessä jo syntyessään. Vaadimme JYYlta ja edaattoreilta aktiivisuutta opintukijärjestelmän uudistamisessa. Ilman tätä puhe opiskelijoiden edunvalvonnasta on sanahelinää.

Yhteinen yliopisto -verkosto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: