Lyhyt uutiskatsaus

huhtikuu 29, 2009 at 10:55 am (Uncategorized)

Emme suosittele ylioppilaslakkia vapuksi. Senkin arvo on kokenut vuosia sitten jo inflaation samaan tapaan kuin Zimbabwen dollari. Se, hyperinflatorisena tosin otettiinkin jo pois käytöstä, ja nyt vain odotellaan ylioppilastutkinnon lakkauttamista. Kuolleista on päästävä eroon. Ylioppilaskirjoitukset näin alkuun.

Mutta suosittelemme kyllä toimintaa vappuna. Ja jos välttämättä haluaa jotain päähän, niin jonkun propellihatun varmaan voi kietoa kaulasta kiinni.

Jyväskylässä vappumarssi lähtee kello 11.30 Järjestöjen talolta. Kukkien lasku vakaumuksensa puolesta kaatuneiden haudalla vanhalla hautausmaalla kello 10.

Tampereella vappuaaton mielenosoitus alkaa kokoontumisella Tammelassa Emil Aaltosen puistossa klo 17. Esiintymässä Hannibal & Tapani Kansalainen, Kohu-63, Konkurssi, Sabeli, The Sörsselssöns ja muita.

Joensuussa Väen vappua varten kokoonnutaan taidemuseon takana klo 15.

Helsingissä luvassa useamman tahon suurmielenosoituspäivä, Murrostorstai 2009. Tahot kulkevat tässä limittäin ja päällekäin, samoin kulkueet. Kun globaali talouskriisi ja lama ryöstäytyvät käsistä ja oikeistolaisen hallituksen elvytykset kiristävät lenkkiä valmiiksi heikommalla olevan kaulassa ja koventaa työelämän ehtoja, ei jäljelle jää paljon juhlimista.

Helsingissä on myös viime aikoina ollut oivaa toimistotilojen valtaamista järkevämpään käyttöön kuin tyhjän pantiksi.

**

Helsingin Sanomat uutisoi tänään Ranskan yliopistolakoista. Valitettavasti uutinen on luettavissa ainoastaan tilaajille. Otsikko kuitenkin kertoo paljon siitä, mille taholle hesarin toimittajat ovat tohveleissaan päättäneet kallistua: ”Kuukausia kestänyt lakko uhkaa ranskalaisopiskelijoiden lukuvuotta”. Uutisessa kerrotaan monen kommentin avulla ainoastaan, että lakosta seuraa haittaa ja vaikeuksia opiskelijoille ja siirtolaisille.

Hesarin toimittajien kannalta on mielenkiintoista asettua kysymyksessä konformistiselle kannalle ja tukea niin sanotusti varmoja voittajia, joiden oikeuksia Ranskassa ei olla kaventamassa. Toivottavasti toimittajien asennoituminen on linjassa ja johdonmukaista ja he osaavat tukea Suomessakin omia työnantajiaan freelancereiden oikeuksista ja palkasta puhuttaessa. Kysymys on kuitenkin myös Sanomien ja lukijoiden oikeudesta saada mahdollisimman nopeasti, tehokkaasti ja halvalla uutisia.

No ei vaan, tässä on vetoomus myös freelancereiden oikeuksista. Kiitos johdonmukaisuudesta.

Palataan vielä Ranskaan. Libcom uutisoi seuraavasti.

For more than 10 weeks now, French universities have been disrupted by strikes, mass meetings, demonstrations and occupations as a daily occurrence in an unheard-of wave of protest by university staff and students against President Nicolas Sarkozy’s neoliberal reforms of higher education.

– – –

Though some of the trade union leaderships and many trade union activists have played an important part, the movement is independent of any particular organisation, and is impressively democratic. There have been eight, day-long national delegate meetings to decide on strategy and tactics, and the movement is far from over yet.

Yli kolmen kuukauden lakot, jota eri ammattiliitot tukevat, ja jossa käytössä alkaa olla jo astetta kovemmat aseet – eikä hallitus astu taakse. Tämä kertoo jotain siitä, miten tärkeästä hankkeesta on kyse. Eurooppalaisen oikeistokäännytyksen ja ja korkeakoulutusuudistusten kaatamisessa tai kyseenalaistamisessa ei ole mistään poliittisesta retoriikasta  kyse.  Ei riitä, että analysoi ja sitten kritisoi poliitikkojen ”kieroja” puheita, kun retoriikalla ei ole juuri merkitystä. Se on tyhjän tilan täytettä jolla ei tarvitse perustella mitään eikä sillä siten kaadetakaan mitään.

Sen sijaan:

As I write, the movement remains determined and strong, and an all-out victory cannot be ruled out. Sarkozy may come to regret having transformed more than 50,000 lecturers into angry opponents.

Näin YY kuittaa tällä erää ja siirtyy suomalaisille vapputantereille. Vihaista vappua.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: