Kuulumisia, kertausta ja tulevia

maaliskuu 30, 2009 at 6:38 pm (Uncategorized)

Aina välillä on tarpeen päivittää tekosia ja kepposia, ja infota tietenkin tulevasta. Millainen on siis Yhteisen Yliopiston 14. viikon vuosikatsaus taakse- ja eteenpäin?

Aktiivista toimintaa Yhteinen Yliopisto -verkoston nimissä on ollut helmikuun alusta. Lyhyt katsaus ja summaus osoittaa, että olemme tässä ajassa saaneet monenlaista aikaan. Olemme pitäneet useita kokouksia, järjestäneet useamman ison keskustelu- tai vastaavan tilaisuuden, organisoineet ja ideoineet hauskoja ja onnistuneita mielenosoituksia ja tempauksia, pitäneet lukupiirejä, kirjoittaneet useita mielipidekirjoituksia ja luoneet yhteyksiä muihin Suomen yliopistolaisiin – selkeimpiä ja näkyvimpiä toimintoja luetellaksemme.

Ensimmäisellä nimellämme (Avoin Yliopisto -verkosto) ja ensimmäisillä aktioilla saimme suunnitellusti huomattavan paljon mediahuomiota ja herätimme ärsytystä ja keskustelua. Mediahuomio ja ärsytys eivät kuitenkaan ole onnistuneet marginalisoimaan toimintaamme eivätkä hiljentämään ääntämme, vaan päinvastoin. Yhtäältä omaehtoinen, näkymättömämpi toimintamme on jatkunut, ja toisaalta myös viimeisimpään 13.3. keskustelutilaisuuteemme ja toimintaan osallistui odotettua suurempi määrä ihmisiä. Lisäksi ei voida vähätellä sitä, millaista sähköistymistä toimintamme on herättänyt ja herättää edelleen oman myös toimintamme ”ulkopuolella”, monella suunnalla.

Verkostossa toimii löyhempien (mutta sinänsä tärkeiden!) kytkösten lisäksi aktiivinen toimijakunta. Tällä joukolla olemme saaneet aikaan pitkäjänteistä ruohonjuuritasoista toimintaa, kuten erilaisia ja erimuotoisia toimintaryhmiä. Jokainen yliopistolainen on omien kokemuksiensa suhteen asiantuntija ja niinpä haluamme luoda puitteita yhteisöllisen toiminnan järjestämiselle ja tutustumiselle, keskustelulle. Haluamme yhdistää näkyvyyden ja pysyvyyden sekä teorian ja käytännön. Haluamme avointa, rohkeaa ja rehellistä keskustelua. Esitämme vaihtoehtoja ja vaatimuksia, ja otamme aktiivisesti roolin yliopistolaisina, jotka asettavat ehtoja ja suuntaviivoja tulevalle yliopistolle, tulevalle koulutukselle, tulevalle maailmalle.

Tulevia tapahtumia ja toimintamuotoja kehittelemme jatkuvasti ja sen mukaan, minkä yhdessä koemme mielekkääksi ja tarpeelliseksi. Tänä keväänä alamme kokousten lisäksi järjestää säännöllisesti avoimia keskusteluiltoja. Keskustelu pyörii yhdessä valitun teeman ympärillä. Teema voi olla jotain omaa toimintaamme sivuavaa tai sitä suunnittelevaa, tai keskustelu voi yhtä hyvin perustua alustukselle kiinnostavasta kirjasta tai ilmiöstä. Voimme esittää kysymyksiä ja ongelmia yliopistolaisten elämään ja oikeuksiin liittyvistä asioista… Toisin sanoen aiheet ja sanat ovat vapaat.

Ensimmäinen järjestetty keskusteluilta Vakiopaineessa jo osoitti, että on paljon puhuttavaa, paljon opittavaa ja paljon yhdessä tehtävää! Seuraava kokoontumisemme on (poikkeuksellisesti) yliopiston pääkirjaston kahvilassa torstaina 2.4. klo 18.

Viimeisimpänä olemme saaneet joukkoomme mukaan Jyväskylässä opiskelevia vaihto-opiskelijoita. Tästä olemme puolin ja toisin sekä innoissamme että iloisia, emmekä vähiten siksi, että seuraava laajempi tapahtuma on kansainvälinen toimintaviikko huhtikuussa. Reclaim Your Education – Global Week of Action 2009 (katso myös linkit alla) on jatkoa kansainväliselle opiskelijatoiminnalle, josta ensimmäinen näkyvä aktio oli mielenosoituspäivä 2008 vuoden lopussa. Tällöin ihmisiä oli liikkeellä viidellä mantereella, 20 maassa. Tällä kertaa myös Suomen yliopistolaiset osallistuvat, kun huhtikuun 20. päivä maailman kampuksilla alkaa toiminta.

Maailmanlaajuinen toimintaviikko tarjoaa mahdollisuuden tuoda esiin yliopistouudistusten ja koulutuksen suuntaa globaalissa kontekstissa. Kysymys koulutuksen poliittisuudesta on ajankohtaisempi kuin kenties koskaan. Tieto on edelleen valtaa. Suomi on vuosikausia mainostanut itseään – eikä aiheetta – tasa-arvoisen, laadukkaan ja yhtäläisen koulutuksen mallimaana. Miltä mahtavat meneillään olevat uudistukset näyttää vaihto-opiskelijoiden silmissä?

Emancipating education for all – kansainvälinen opiskelijoiden toimijoiden löyhä verkosto

Edu-factory – kaksi vuotta jatkunut yliopistolaisten poikkikansallinen projekti tietokapitalismista ja yliopistosta

Seuraava tapaamisemme onkin juuri toimintaviikon niin suunnitteluun kuin sisällölliseen keskusteluun ja ideointiin keskittyvä workshop, jonka facebook-ilmoitus löytyy täältä.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan toimintaviikon suunnitteluun ja järjestelyyn tai haluat kuulla lisää, voit ottaa yhteyttä meihin myös suoraan. Olet myös tervetullut tuleviin kokouksiin ja keskusteluiltoihin!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: